Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна
Коментари Харесай

Бележим ръст от 90% в двустранната търговия със Саудитска Арабия

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова се срещна с министъра на стопанската система и планирането на Кралство Саудитска Арабия Фейсал Алибрахим. На срещата е било разисквано усилване на икономическите връзки сред двете страни. През 2021 година двустранната търговия сред България и Саудитска Арабия  е достигнала значителен растеж от близо 90% по отношение на 2020 г. 

Търговско-икономическите връзки сред двете страни имат обичайно добър темперамент, като България отдава огромно значение на опциите за тяхното развиване. " Нашата страна желае да развива интензивно икономическите си връзки с Кралство Саудитска Арабия и приветства актуалната аудиенция ", е уверила министър Нинова.

" Саудитска Арабия желае да се възползва от неизползваните благоприятни условия с сътрудници и другари като България ", каза Фейсал Алибрахим.

Двамата министри са се договорили за активизиране на контактите на фирмено ниво, замяна на бизнес-делегации и присъединяване в панаири и изложби в двете страни. Със саудитската страна се работи за основаване на Смесена комисия за икономическо съдействие (СКИС), като самото основаване би могло да стане със свикването на I-ва сесия на СКИС и сключване по време на първото съвещание на двустранно координиран документ-статут на българско-саудитска междуправителствена СКИС.

По време на срещата е било контрактувано и подписването на Споразумение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията сред България и Кралство Саудитска Арабия. Двете страни са набелязали области от съвместен интерес, измежду които пътно строителство, селско стопанство, инфраструктура, туризъм. Съществуват положителни благоприятни условия за увеличение на българския експорт за Саудитска Арабия в сфери като: хранително-вкусовата индустрия, в това число месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, произведения на млечната промишленост; фармацевтична промишленост; парфюмерия и козметика; електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови артикули и услуги; строителни материали; селскостопанска продукция и вълнен текстил.

Посещението на Фейсал бин Фадел Алибрахим е част от обиколката му в Източна Европа. На срещата участваха още Наиф Бин Асаи, краткотрайно ръководещ посолството на Кралство Саудитска Арабия в София, пълномощен министър, Бандар Ал Камис, заместник-министър по интернационалните стопански връзки, Заид Алзаид, общоприет шеф на Изпълнителния офис на министъра на стопанската система и планирането и Сара Алказзи, консултант на министъра на стопанската система и планирането.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР